Oleica fioletowa (meloe violaceus)
RZĄD
Chrząszcze (Coleoptera)
RODZINA
Oleicowate/Majkowate (Meloidae)
CECHY:
wielkość 10-32 mm, delikatne skórzaste ciało, pancerz niebieskofioletowy, skrzydła w stosunku do całego ciała silnie skrócone, u samicy odwłok (widać na zdjęciach) mocno rozrośnięty. Głowa szeroka, kształtu trójkątnego, skierowana do dołu. Oleica jest bardzo powolna, a jej ochroną jest trująca, oleista ciecz, która jest wydzielana w momencie zagrożenia. Substancja ta powoduje powstawanie pęcherzy na skórze. Okres występowania imago od kwietnia do czerwca.
SIEDLISKO:
Widne obszary trawiaste,
suche lub lekko wilgotne skraje lasów i zarośli,
WYSTĘPOWANIE:
Europa, Północna Afryka, gatunek rzadki,
ROZMNAŻANIE:
Jedna samica składa w ziemi wiele tysięcy jaj, gdyż tylko z nielicznych powstają osobniki dorosłe. Ruchliwe larwy wspinają się na kwitnące rośliny, gdzie żywią się pyłkiem, czekając na żywicieli. Przyczepiają się do odnóży dzikich pszczół i w ten sposób zabierane są do gniazda, gdzie zjadają pszczele jaja i zajmują ich miejsce. Żywią się przyniesionymi przez pszczoły pyłkami i nektarem. U oleicowatych występuje zjawisko nadprzeobrażenia (hipermetamorfozy). Po kilku wylinkach larwy przekształcają się w nibypoczwarki, potem w poczwarki i ostatecznie w postać dorosłą,
POŻYWIENIE:
Larwy jedzą nektar i pyłek przynoszony przez pszczoły, osobniki dorosłe odżywiają się zielonymi częściami roślin,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz